• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Pagina 2 van 4
Lokale woonlandschappen voor leefbare steden

Lokale woonlandschappen voor leefbare steden

Foto: Orange Architects

“Als architect word je opgeleid om gebouwen te ontwerpen met het doel om goede woonomgevingen te creëren. Helaas zien we dat in het ontwikkel- en ontwerpproces vaak het gebouw het doel wordt en daarmee de woonomgeving niet de beoogde kwaliteit krijgt die het verdient. Wij denken dat je, om dat te voorkomen, vaker en beter moet uitzoomen naar je ideaal, je eigenlijke doel. Met Jonas, in IJburg-Amsterdam, hebben we ook nadrukkelijk deze methodiek gehanteerd vanuit de vraagstelling ‘hoe willen we wonen in steden die dichter en dichter worden?’ Want, laten we realistisch zijn, we kunnen in deze tijd helaas niet meer iedereen een grondgebonden woning op een ruime kavel bieden”.

Verder lezen

Wooncoöperatie als mini Blue Zone

Wooncoöperatie als mini Blue Zone

Omzien naar elkaar, gemeenschapszin, sociaal-maatschappelijk betrokkenheid, duurzaam. In een gesprek over wooncoöperaties zullen ze waarschijnlijk allemaal één of meerdere keren voorbij komen. Het zijn ook waarden die goed passen bij de Rabobank. Als coöperatieve bank is de Rabobank sterk verbonden met lokale gemeenschappen. “Wij zijn een bank die van oudsher al dichtbij de mensen staat, die wil investeren in het opbouwen van netwerken en werkt aan kennisoverdracht. Onze kracht als coöperatieve bank is ook het terug investeren in de maatschappij via coöperatief dividend. Oftewel we geven een deel van ons resultaat terug aan de samenleving. Via de lokale banken bouwen we in gemeenten en regio's mee aan sterke, leefbare en vitale gemeenschappen”, aldus Suzanne van Hoeve, programmamanager Toekomstbestendig wonen in een recent interview ter gelegenheid van hun partnerschap met ZorgSaamWonen.

Dat de Rabobank zich inzet om wooncoöperaties tot bloei te laten komen, past helemaal bij hun coöperatieve gedachte. De link naar Blue Zone is snel gelegd. Met elementen als samenzijn met anderen, in verbinding blijven met de mensen om je heen, voldoende sociale contacten hebben en oog hebben voor duurzaamheid is een wooncoöperatie misschien wel een soort mini Blue Zone. Aart Cooiman en Daniek van der Zanden, beiden werkzaam bij Rabobank Real Estate Finance, hebben al de nodige ervaring opgedaan met het begeleiden van initiatieven.

Verder lezen

7 redenen waarom jij het Blue Zone Festival zou moeten bezoeken

7 redenen waarom jij het Blue Zone Festival zou moeten bezoeken

Op donderdag 20 juni vindt het eerste Blue Zone Festival plaats: hét festival voor de gezonde leefomgeving. Waarom jij erbij moet zijn? Dat leggen we in zeven redenen graag aan je uit.

Verder lezen

Zeven vragen aan dr. Michiel Flooren

Zeven vragen aan dr. Michiel Flooren

Zeven vragen aan dr. Michiel Flooren, Emeritus Lector Regio-ontwikkeling - Saxion School of Commerce and Entrepreneurship

Vorig jaar nam hij afscheid als lector bij Saxion. Michiel Flooren verveelt zich geen moment. Aan de keukentafel bloeit hij op als hij vertelt over zijn bijenhobby of het cultuurhistorische landschap. Hij hoeft maar over te steken en hij staat midden in de natuur in Almelo, de plek waar hij onlangs is gaan wonen om dichter bij zijn familie te zijn. Als we door zijn woonkamer lopen vertelt hij over de twee kleine ecosystemen waarin hij kikkers voorziet van het juiste klimaat. Kijkend naar buiten zie ik een oase van bloemen en onderscheidende planten die een samenhangend geheel vormen. Erg indrukwekkend. We stellen hem zeven vragen. 

Verder lezen

Geloof in je eigen verhaal. Dat is de ijzersterke boodschap van Esther Goedvolk die menig publiek als 'DJ Je Moeder' volledig uit haar dak laat gaan

Geloof in je eigen verhaal. Dat is de ijzersterke boodschap van Esther Goedvolk die menig publiek als 'DJ Je Moeder' volledig uit haar dak laat gaan

Niet lullen maar poetsen dat was het devies in het Rotterdamse gezin waar Esther Goedvolk opgroeide. Na haar studie Russisch besloot ze om te gaan werken. Eerst bij een woningcoöperatie en later in de media. Bij de AVRO en de NTR. Deze ervaring was een mooie aanvliegroute naar het IDFA Documentaire Filmfestival . Alles wat ze aanpakte deed ze vol energie en bevlogenheid. In haar laatste functie was ze werkzaam bij de gemeente Amsterdam waar ze betrokken was bij de Noord-Zuidlijn. Ook deze uitdagende baan vroeg veel van haar. In deze periode werd er bij haar dochter op 6-jarige leeftijd een tumor ontdekt. De zorgen begonnen de overhand te krijgen en ze kon niet anders dan samen met haar man voor haar dochter zorgen. Ze had veel steun aan o.a. muziek. “Never gonna give you up” van Rick Astley was één van haar favoriete en veelbeluisterde nummers. Als een soort mantra hield dit haar en haar dochter op de been. 

Verder lezen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Pagina 2 van 4
Terug naar boven