• 1
  • 2
  • 3
  • Pagina 2 van 3
Cartesius Utrecht

Cartesius Utrecht

“Ik denk dus ik besta”. Een uitspraak van filosoof René Descartes die zo’n 400 jaar geleden in Utrecht woonde, en naar wie ook een weg genoemd is: de Cartesiusweg. Zijn uitspraak zou ook zo maar aan de basis kunnen hebben gelegen van de nu in ontwikkeling zijnde nieuwe stadswijk Cartesius in Utrecht. Cartesius, geïnspireerd op wetenschappelijke theorie van de Blue Zones, waar nadrukkelijk over is nagedacht vanuit de invalshoek gezondheid. Healthy Urban Living, daar gaat het over, voor mens, flora en fauna.

Verder lezen

Black holes en blue zones

Black holes en blue zones

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde. Hij heeft acht jaar in Denemarken gewoond en gewerkt en is ook daar op zoek gegaan naar blue zones. “Ik heb er twee gevonden. Eentje vlakbij Kopenhagen in een welgestelde wijk. Dat is niet onverwacht. Maar de ander lag juist afgelegen, in een economisch achtergesteld gebied. Heel opmerkelijk. Daaruit kun je concluderen dat geld wel kan helpen, maar geen noodzakelijke voorwaarde is voor het ontstaan van een blue zone.”

Verder lezen

Toekomstbestendig wonen als gemeenschappelijke opgave

Toekomstbestendig wonen als gemeenschappelijke opgave

De community van ZorgSaamWonen bestaat uit verschillende soorten organisaties. Wat deze gemeen hebben is dat zij zich verbonden voelen met het thema wonen en zorg voor vitale én meer kwetsbare mensen in de samenleving. Vanuit de eigen expertise draagt ieder bij aan de maatschappelijke opgaven waarvoor we allen staan. Zoals het faciliteren van het langer thuis wonen van ouderen, het versnellen van de woningbouw en daarmee het passend woningaanbod voor ouderen en het zorgstelsel vitaal houden. Samenwerking in de keten is daarbij hard nodig. Niet alleen tussen organisaties onderling. Maar ook tussen organisaties, belangenbehartigers en bewoners. Rabobank, nieuwe partner van ZorgSaamWonen, onderstreept het belang van samenwerking. We spreken met Suzanne van Hoeve, programmamanager Toekomstbestendig wonen bij de Rabobank, over hun visie op brede welvaart en het creëren van vitale gemeenschappen.

Verder lezen

Blue Zone Festival in de media 

Blue Zone Festival in de media 

Het Blue Zone Festival kwam onlangs voorbij in de media. Op 22 februari verscheen er een artikel over het geheim van de blue zones in de Volkskrant.

Verder lezen

Goed oud worden vraagt ook iets van de omgeving

Goed oud worden vraagt ook iets van de omgeving

Goed oud worden? Wat is het eigenlijk? En hoe doe je dat? In aanloop naar het Blue Zone festival komt een aantal sprekers aan het woord. Dit keer kun je lezen over wat professor Anja Machielse, emeritus hoogleraar humanisme en sociale weerbaarheid aan de Universiteit voor Humanistiek, vindt van goed ouder worden. 

Verder lezen

  • 1
  • 2
  • 3
  • Pagina 2 van 3
Terug naar boven