Inmiddels is het alweer meer dan een maand geleden dat we met ruim 300 bezoekers aanwezig waren in Zwolle op het Blue Zone Festival. We kijken er nog altijd met veel positiviteit op terug. We delen dan ook heel graag de aftermovie.
Het is hier: Blue Zone in Blue Zwolle
Op 19 & 20 juni 2024 vond het eerste Blue Zone Festival plaats in Zwolle. We blikken terug op twee geweldige dagen. Kijk je mee?
Actief faciliteren van de breedte van brede welvaart
Michiel van Willigen is wethouder in Zwolle. Hij is portefeuillehouder voor onder meer de beleidsterreinen gezondheid, sociale basis en jeugd. Zwolle is mede-initiatiefnemer van het Blue Zone Festival. We spreken met Michiel over het belang van gezonde leefomgevingen en de visie en aanpak van Zwolle daarbij. Michiel: “Wij benaderen het thema gezondheid op wijkniveau altijd in combinatie met de thema’s bestaanszekerheid en kansgelijkheid. Wijken verschillen van elkaar, en mensen in die wijken natuurlijk ook. Dus is het van belang om echt te weten wat er in de wijken speelt en leeft. Wijkgericht werken speelt daarin een essentiële rol. Elke twee jaar onderzoeken we uitgebreid hoe het er in wijken aan toe gaat. Dat geeft inzicht in trends die je kunt benutten om focus te leggen op die dingen die aandacht vergen. Dat kan dus betekenen dat we eerste vooral praten over bestaanszekerheid om, uiteindelijk, en mogelijk na allerlei acties, ook vragen over gezondheid zoals overgewicht en beweging aan de orde te laten komen. Doe je dat niet, dan sla je de plank mis”.
Maatschappelijke wijkbedrijven maken een veerkrachtige Blue Zone
Blue zones intrigeren Patrick Hoogenbosch van Dazo, ontwikkelaar van wijkbedrijven. Al gelooft hij vooral in het aspect van sociale verbinding dat een blue zone mede typeert. “Want dat is precies wat wij hier doen.” Patrick heeft het over zijn organisatie Dazo: Dit Adres Zoekt Ondernemers (ondernemende buurtbewoners). Dazo nodigt bewoners uit om initiatieven te nemen die voor de wijk en wijkbewoners bedoeld zijn en een circulaire inclusieve wij(k)economie realiseren.
Woongeluk als drijfveer
Het was logisch om in de voetsporen te treden van zijn vader, die een constructiebureau had. Toch koos Pim van der Ven ervoor zich te richten op het ontwerpen - in plaats van het construeren - van gebouwen. Zijn architectenbureau in Ridderkerk groeide al snel uit tot een bureau met zo’n 40 fte en daarna tot het bekende Rotterdamse architectenbureau Mei architecten en stedenbouwers. Ondanks de groei en het succes, merkte hij op gegeven moment dat het tijd was voor een andere richting.