Op donderdag 20 juni 2024 vond de eerste editie van het Blue Zone Festival plaats in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Voorafgaand, op woensdag 19 juni, was er het pre-event voor genodigden in de Kas van Kaat in Zwolle. Bekijk nu het beeldboek voor een sfeerimpressie van beide dagen. 

Bekijk het beeldboek

Het is hier: Blue Zone in Blue Zwolle

 Op woensdagmiddag 19 juni begon het Blue Zone Festival al voor zo’n 70 bezoekers, waaronder de zes genomineerden voor de Blue Zone Festival Awards in de Zwolse ‘Kas van Kaat’. Dit is een mini-blue zone op het gebied van groenten en fruit in een zorgzaam eco-systeem waar mensen met een lichte beperking zich kunnen bekwamen in kweken, oogsten, koken en serveren, evenals in ambachten en kunst. Aan negen tafels verdiepten de deelnemers er zich naar keuze in een van de ingrediënten voor een blue zone: wonen en woonvormen, bewegen, natuur, gezondheid en welzijn, zorg en preventie, zingeving, sociale interactie, samenwerking in leefbaarheid en ten slotte een tafel zonder thema, maar over blue zone in de breedte.

Terugblik 2024 Terugblik 2024 Terugblik 2024

Foto's door: Ewald Geerdink

Op 20 juni ging de beweging verder. Met een staande ovatie sloot het eerste, landelijke Blue Zone Festival in Zwolle. Blue Zwolle, stad van blauwvingers én sinds 20 juni voor zo’n 300 professionals in wonen, welzijn, zorg en gezonde leefomgevingen, nu ook de ‘stad van een blauwe vuist en een blauw hart’. Samen zoeken de festivalbezoekers naar het recept voor blue zones; daar waar je gezien en gekend wordt en gelukkig, zelfstandig oud kunt worden. De afsluiting kon niet passender: vrouwen die elkaar ’s ochtends nog niet kenden, studeerden tijdens een workshop een ontroerend, want treffend, strijdlied in: ‘Ben je op zoek naar een plek, dan kun je stoppen met zoeken, want dit is je stek: Blue Zone’. Gemeenschapskracht in zuivere vorm: het kan, het is en het is hier.

Bekijk de foto's van het pre-event op 19 juni   Bekijk de foto's van het Festival op 20 juni

Terug naar boven