De Blue Zone Festival Award

Winnen jullie de Blue Zone Festival Award?

Het Blue Zone Festival is hét festival voor de gezonde leefomgeving. Ons doel is om meer aandacht te vragen voor gezonde leefomgevingen en de manier waarop we deze omgevingen daadwerkelijk kunnen realiseren en stimuleren. Daar hoort ook een award bij, en eigenlijk twee. Eén award voor het project dat echt laat zien dat er een gezonde leefomgeving gerealiseerd is, en één award voor een veelbelovend initiatief. Inspiratie voor het Blue Zone Festival vinden we op die plekken op de wereld waar mensen gezonder leven en bovengemiddeld oud worden doordat er veel aandacht is voor sociale interactie, beweging, gezonde voeding, natuur, zingeving, weerbaarheid en het kunnen meedoen in de community. Zijn dit ook invalshoeken die in jouw project naar voren komen? Of zijn het andere aspecten die bijdragen aan een gezonde leefomgeving?

Dingt jullie project mee naar de Blue Zone Festival Award?

Projecten konden ingediend worden tot en met 22 mei. We vragen een A4-tje waarop jullie de volgende onderwerpen aan de orde laat komen: jullie visie, het doel en de aanpak. En voor gerealiseerde projecten: de lessen uit het project die jullie willen delen met anderen. Daarnaast vragen we om maximaal 5 beelden ter ondersteuning. Uit de inzendingen selecteert de jury twee maal drie genomineerden. De genomineerden worden uitgenodigd voor het Blue Zone Festival pre-event op de avond van 19 juni. Dan worden ook de twee winnaars bekend gemaakt. 

De Blue Zone Festival Award is bedoeld als stimulans voor de ontwikkeling van gezonde leefomgevingen. Er zijn twee awards: één voor vastgoedinitiatieven en één voor sociale interventies.

De eerste prijs voor het vastgoedinitiatieven bestaat uit:

 • Een podium tijdens het pre-event op 19 juni én op het Blue Zone Festival op 20 juni
 • Een verrassend & passend cadeau bij jouw project
 • De Blue Zone Festival Award

De eerste prijs voor de sociale interventies bestaat uit:

 • Een podium tijdens het pre-event op 19 juni én op het Blue Zone Festival op 20 juni
 • Een middag met experts incl. organisatie bij de Zandstuve in Den Ham om het veelbelovende initiatief verder te brengen
 • De Blue Zone Festival Award

De jury van de Blue Zone Festival Award bestaat uit: Anjo Geluk (Raad van Ouderen), Joren van Dijk (Omgevingspsycholoog), Ronald Helder (Zwanenhof), Alex Sievers (Beyond Now) en Dorte Kristensen (Atelier PRO architecten).

Voorwaarden

Om mee te doen, gelden de volgende voorwaarden:

 • Het plan draagt bij aan het stimuleren van gezonde leefomgevingen in Nederland
 • Iedereen kan inzenden. Zowel vanuit bewoners als professionals verwelkomen we inzendingen
 • Je gaat ermee akkoord dat we de inhoud van het plan op onze websites en in de media delen
 • Alleen de initiatieven en projecten die via het formulier op deze pagina zijn ingediend, doen mee
 • Lees de aanvullende voorwaarden

Belangrijke data

Begin april | Indienen geopend. Dien het project in voor de Blue Zone Festival Award!
23 mei | Indienen gesloten. Tijd voor de jury om te beraadslagen.
5 juni | De jury maakt de genomineerde initiatieven bekend.
19 juni | Uitreiking van de Blue Zone Festival Award tijdens het Blue Zone Festival Diner door Michel Poulain.

Kunstenaar Kees Huigen over de Award

Voor de Blue Zone Festival Award wilden we iets speciaals. We kwamen uit bij kunstenaar Kees Huigen. Hij vertelt over zijn werkwijze en waarom hij gekozen heeft voor de vorm en het materiaal. Kees: "Toen de vraag bij mij kwam om een award te ontwerpen voor Blue Zone lag het voor mij voor de hand eerst te denken in mijn eigen “vormentaal”. In mijn beeldend werk is vaak een geometrische regelmaat de basis van mijn werk. Hierdoor ontstaat er rust en geordendheid in mijn werk. De spiraalvorm is voor mij zo’n geometrische vorm, die ook vaak te herkennen is in de natuur. De spiraal is een vorm, die groei aanduidt, van binnenuit naar buiten en daarbij voor mij ook het geheim van leven in zich herbergt. Een passend beeld bij de blue zones, waar ook de innerlijke gesteldheid uitwerking heeft naar buiten. De gesteldheid van innerlijke rust en vrede is een belangrijke voorwaarde voor kwaliteit van leven. Voor mij is dat in de eerste plaats door mijn (herstelde)  relatie met mijn Schepper. Het beeld is gemaakt van berken multiplex. In lagen opgebouwd, daarna glad afgewerkt, waardoor de lagen meespelen en de vorm versterken. Dat de spiraal een blauwe kleur heeft gekregen spreekt voor zich."


Kunstenaar Kees Huigen

Terug naar boven